Lukijan pyynnöstä julkaisen tilaustyönä tehdyn matkaoppaan Pekingiin. Kaikki oppaassa esitetyt mielipiteet ovat spontaaneja, enkä niitä ole sen kummemmin päässäni pyöritellyt.

No niin. Matkaillessa on muistettava muutama perusperiaate, joiden mukaan kannattaa toimia. Muuten et saa reissustasi kaikkea mahdollista irti. Kaiken a ja o on kartta. Se on hankittava heti ensimmäisenä. Ilman sitä ei ole mitään järkeä lähteä tutustumaan uuteen paikkaan. Eli, hankkikaa ensin kartta. Niitä saa joko Suomesta tai sitten ihan täältä paikanpäältä.

Mainitsit, että olet lähdössä vaimon kanssa reissuun, ilmeisesti oman vaimon? C-luokan matka siis tiedossa. Onnea vaan näin etukäteen. A- ja b-luokan reissut ovat tietysti luonteeltaan erilaisia c-luokkaan nähden, mutta kaikissa on hyvät puolensa. C-luokassa on ehkä vähemmän hyviä puolia kuin muissa luokissa.

Kulttuuria tässä kaupungissa riittää. Tärkeimmät kulttuurikohteet ovat tietysti Kielletty kaupunki, Temple of Heaven, Kesäpalatsi ja Tiananmenin aukio. Kerron lyhyesti jokaisesta. Kiellettyä Kaupunkia remontoidaan koko ajan, joten joka paikkaan siellä ei pääse tutustumaan. Kyllä siellä muutaman tunnin saa kuitenkin kulumaan ja hyvän vitutuksen päälle. Tähtihetkenä paikassa voisi pitää ehkä Starbucksia. Kannattaa siis ottaa taskumattiin vaikka vähän viskiä, pienet Irish Coffeet piristää kummasti.

Kielletyn Kaupungin eteläportilta alkaa sitten Tiananmenin aukio. Jos siellä jotain nähtävää on, niin Maon iso naamakuva, Mao balsamoituna ja vähän vitusti kiinalaisia patsastelemassa aukiolla. Lipunnosto ja -lasku on kanssa jonkinlainen ohjelmanumero. Maon vahanukkea pääsee katsomaan vain aamu- ja iltapäivällä parin tunnin ajan. Aikatauluista lisää kysyttäessä, on ne varmaan jossain matkaoppaissakin.

Siinä olikin Kiinan hallinnollisen keskuksen ihmeet – eipä ole kummoisia. Tiananmenin eteläpuolella on muutamia hutongeja; pieniä kujia, joissa kiinalaiset asuvat ja käyvät kauppaa. Ne on ihan mielenkiintoisia. Kannattaa käydä vilkaisemassa, mutta muistakaa pitää tavaroistanne huolta.

Siellä missä on koiria, on myös niiden kusettajia. Samaa pätee turisteihin. Yksi yleisimmistä jutuista on taulukauppiaat. Kylkeen liimautuu kiinalainen, joka alkaa kysellä mistä olette jne. Hän on taideopiskelija, jonka luokalla on taidenäyttely vielä tämän viikon jossain ihan lähistöllä ja Suomeenkin ovat lähdössä ensi kuussa. Näyttelyyn pääsisi nyt tutustumaan. Kannattaa käydä katsomassa, jos tykkää taiteesta. Taulujahan saisi tietysti ostaa. Pyyntihinnat ovat korkeita, mutta oikeat hinnat ovat muutaman kymmenen renminbin paikkeilla, maksimissaan pari-kolme sataa isosta taulusta.

Teetäkin saattaa päästä juomaan ystävällisen kiinalaisen mukana. Sinulle pidetään esitelmä erilaisista teelaaduista ja saat juoda teetä. Kupin hinta vaan saattaa olla pari-kolmekymmentä euroa. Älä mene halpaan, vaan kysy jokaisen tuotteen hinta, ennen kuin otat mitään.

Keskustan kieppeillä saatte kulumaan yhden päivän, riippuen vaimon virkeydestä.

Seuraavana aamuna jalat ovat melko kipeät, jos ette ole tajunneet käydä jalkahieronnassa. No, omapahan oli mokanne. Nyt lähdette kuitenkin Temple of Heaveniin, isoon puutarhaan. Siellä on suoritettu jotain uhrimenoja yms. uskonnollisia bakkanaaleja. En ole itse käynyt, mutta kuulemma kaikumuuri ja puhujankoroke ovat mykistäviä.

Temple of Heavenistä pari korttelia itään on Pearl Market, Hong Qiao. Siellä myydään samanlaista krääsää kuin esim. Yashowlla. Juju on kuitenkin marketin alakerrassa oleva kalatori. Pihalla haju on todella tyrmäävä, mutta jos kalat kiinnostaa, niin ehdottomasti kandee käydä katsomassa. Sisällä torilla pilaantuneelle kalalle haisee lähinnä myyjättärien pesemättömät alapäät. Jos olet nirso ruoan suhteen, ei paikka ole ehkä miellyttävin mahdollinen.

Iltapäivällä voitte lähteä käymään Wang fu jing dajie:lla, se on kävelykatu täynnä ostoskeskuksia ja muuta mukavaa. Kadun eteläpäästä katsoessa muutaman sadan metrin jälkeen vasemmalta puolelta lähtee ostoskuja, jossa on mm. monenlaisia ruokakojuja. Skorpionia, merihevosta, erilaisia grillattuja lihoja, nuudeleita, jos vaikka mitä. Rohkeasti kokeilemaan, varsinkin naudanliha-puikot ovat ihan hyviä. Sano myyjälle, että "niu rou", se tarkoittaa naudanlihaa. Possussa ja kanassa salmonellariski voi olla liian iso.

Kiinanmuuripaikkoja on muutama. Badaling on tunnetuin, siellä oli Amazing Race kympinkin kilpailijat. Sinne menee suora moottoritie, joten turistien määrästä ja muusta oheistoiminnasta voi vetää omat johtopäätökset. Parempia paikkoja ovat Mutiany parin tunnin päässä Pekingistä, tai Simatai, noin kolmen tunnin matkan päässä. Vähemmän turisteja ja krääsäkauppiaita. Muurille pääsee bussilla, en tiedä kyllä miten. Kai nekin on jossain matkaoppaassa lueteltu. Minä ottaisin kuskin. Päivän reissu esim. Mutianylle maksaa 300-500 RMB. Muurilta ei löydy uutta paluukyytiä, joten menopaluu on ainoa vaihtoehto. Kuski kyllä odottaa parkkipaikalla, kun ette anna sille rahaa etukäteen. Muurilla kannattaa kuulemma maistaa Pekingin pannukakkuja tms. Letun välissä on omenaa tai banaania. Itselleni ei litteät ruoat, kuten lettu tai lahna, maistu.

Muurilla vituttaa kävellä hiki hatussa rappusia ylös alas, kun vierellä vanha mummo kipittää ketterästi ja kauppaa postikortteja. Antaa vanhan ihmisen kuitenkin kaupata, onhan se hyvä, että ovat vanhanakin virkeitä. Saisi Suomessakin laittaa eläkeläiset myymään matkamuistoja Sibelius-monumentin kylkeen.

Nähtävyyksistä on jäljellä vielä Kesäpalatsi, joka on neloskehän pohjoispuolella luoteessa. Taksi maksaa sinne jotain 70-100 RMB. Paikan päältä saa myös paluukyytejä, joten ei kannata jättää kuskia odottamaan. Kesäpalatsi on taas ihan perkeleen laaja alue, jossa noin puolessa välissä alkaa vituttamaan. Joulukuussa paikka ei ole kyllä parhaimmillaan, koska ainoat kukkivat kukat on joulutähtiä. Mutta nehän ne on niitä parhaimpia. Mainitsemistasi kohteista Ming Tombs on ihan perseestä.

Panjiayuan-viikonloppumarketti kannattaa käydä kanssa katsomassa. Se on kolmostien länsiosan keskivaiheilla (dong san huan zhong lu). Siellä kaupataan kaikkea antiikista isoäidin alushousuihin. Näkemisen arvoinen paikka. Tämä on avoinna ainoastaan siis la ja su klo 9-17 muistaakseni.

Yashow on markettien mersu, Silk Marketilla myyjät ovat aggressiivisempia ja huijaavat enemmän. Samat tavarat niissä kyllä on. Normaaleja ostoskeskuksia on vaikka Lufthansa-center, World Trade Center, tai Wang fu jing Dajien ostoskeskukset, joissa hinnat ovat Sokoksen tasoa, mutta täältä et saa bonusta sillä vihreällä kortilla.

Yashown vieressä on Sanlitun-baarikatu, jossa yön timot kauppaavat lunta nenään ja ladybaarien sisäänheittäjät etsivät asiakkaita juomaan halpaa kaljaa. Ai niin, c-luokan reissulla ei niihin baareihin ole asiaa. Yashowta vinosti vastapäätä on baari nimeltä Den tai Dens, jompikumpi. Kerran siellä käytiin ja ainakin silloin oli paljon länsimaalaisia. Yashowlta länteen kilometri-pari on Gongti Xilu, baarikompleksi vailla vertaa. Parkkipaikan katumaastureista kuuluu bling-bling ja baareissa sisällä kuuluu jump-jump. Mistään muusta et saa selvää, koska volumet on niin kaakossa. Mutta kissoja riittää ja silleen. Ai niin, c-luokan reissu karsii taas menopaikkoja. Myös Hou Hai Kielletyn Kaupungin pohjoispuolella on jonkinlainen baarialue. Niin ja meinasi unohtua Chaoyang Parkin länsiportin nurkilla oleva Suzie Wong, joka on jokaisen vonkaajan mekka! Baari äänestettiin parhaaksi ihmistenkatselupaikaksi tms. Siellä nurkilla on muitakin baareja, mutta mikäli muistikuviini on luottamista, ne taitaa olla pubeja etupäässä. Mutta hyvää kaljaa siellä on.

Pitäkää aina hotellin käyntikortti molempien taskuissa, että osaatte takaisin hotellille. Taksikuskille maksetaan mittarin ja kuitin mukaan. Jos kuski alkaa ehdottaa jotain tasasummaa, se yrittää hujuttaa teitä. Vetäkää sitä nokkaan ja pöllikää sen auto. Voitte sitten ajella koko illan ilmaiseksi. Metrollakin on halpaa ajella, taitaa olla 3 RMB per matka. Verkosto on vielä melko suppea, mutta keskustan alueella pääsee kyllä liikkumaan jouhevasti.

Minun mielestä Peking on yllättävän turvallinen paikka, kunhan vain muistaa olla perusvarovainen omaisuutensa ja ruumiillisen koskemattomuutensa suhteen. Pitäkää kartta mukana ja pysykää kartalla.

En tiedä kerroinko kaikkea tietämääni. Mutta lisätietoja saa kysyä.