No nyt on appiukkokin saatu käytettyä muurilla! Voe mahoton paikka sano pappa kun Kiinanmuurin näki! Eikös se vanha Varsi-nais-suomalainen sananlasku mene jotakuinkin tuohon tapaan?

Ajelimme aamupäivällä Mutianyyn, joka on sopivan etäisyyden päässä Pekingin kirkolta. Uutta Jingcheng-highwaytä pitkin ajellessa ei kauaa nokka tuhise, niin nopeaa sinne on pyyhältää. Aiemminhan muurille piti ajella Jingshun Lu:ta pitkin, joka on aika tukkoinen kärrypolku. Polkua tukkivat tummansiniset Buick-tila-autot, jotka suhaavat lapsia kouluun ja kotirouvia Ikeaan tai Yashowlle. Uudella moottoritiellä ei turhia ruuhkia ole, sen kun painaa vaan. Ja mehän painettiin. Kuskia ei huolittu mukaan, eikä se varmaan olisi lähtenytkään, koska sillä on tietty tuntimäärä viikossa, joka menee kyllä vaimon kuskaamiseen aika tarkkaan.


Tänäänkin oli hieno ilma. Olemme saaneet nauttia vilvoittavista tuulista täälläpäin joka iikka. Mikähän muuten on joka iikka kiinaksi? Mei ge Wang? Wang on täällä melko yleinen sukunimi. Niin säästä puheenollen, muurilla tuulee aina, mutta sehän vaan kuivattaa hien nopeammin. Appiukko hikoilee kuin sika kuntoillessaan, joten selkä ehti kuivaa ennen autolle paluuta.


Meillä täällä Kiinassa harrastetaan ikärasismia. Ikärasismi ulottuu elokuvalippujen ikärajojen lisäksi ulostusasentoihin. Kiinan Guns n' tasavallan hallitus on nimittäin päättänyt, että ikäihmisten olisi parempi ”ruokkia python” istualtaan. Naisethan tätä ovat tehneet pienestä pitäen, mutta sama on ulotettu nyt myös karjuihin. Ja hyvähän se on; alkaahan se suihku heiketä vanhemmalla iällä! Yritä siinä sitten saada osumaan pisuaariin, kun suihku on pelkkää valumaa. Jos ei omat lahkeet kastu, niin sitten ainakin seuraava kiroaa lätäkön nousemista Levikseen. Appiukko meinasi tulla vessassa viereiseen pisuaariin, mutta minä pistin sen kylmästi koppiin istumaan. Selkeät opasteet on eikä niitä noudateta...
490960.jpg
Muurilla oli paljon kiinalaisia piknikillä. Kauniilla ilmalla on tietysti kiva ottaa eväät mukaan ja lähteä nauttimaan auringosta. Tarjoilivat kovasti meillekin, mutta ei kehdattu alkaa pummimaan muiden eväitä. Ystävällisiä ovat kovasti ihmiset täälläkin; resuiset olivat vaatteet kaikilla, mutta silti tarjosivat kaljaa, vettä tai kokista meille. Tietysti oltaisiin voitu juodakin yhdet ihan seuran vuoksi, mutta appiukko sanoi, ettei aio kireäsilmäisten kanssa kaljaa juoda.
490961.jpg
Mutianyun parasta antia on muuten se kelkkarata. Aivan ykkönen! Suomessahan on muutamia vastaavia kelkkaratoja, ainakin Levillä olen joskus laskenut vastaavalla. Täällä vaan on ongelmana hitaasti laskevat turistit. No, nyt yksi kiinalainen ainakin sai elämänsä kyydit. Mummo meinaan hidasteli laskussa, joten minä päätin antaa vähän vauhtia. Työnsin mummelin kelkkaa eteenpäin, sillä ei jarru pitänyt kun minulla oli painoetu puolellani. Mummo oli alhaalla aika kalpea ja ehkä haiskahti pikkaisen. Mutta kovaa tultiin alas asti!