Ei, en aio kohottaa tämän blogin profiilia. Vyön alle isketään jatkossakin. Mutta eräs ostoskeskus keskellä Pekingiä on kohottanut profiiliaan aika lailla.

Kävimme kesällä tutustumiskäynnillä katsastamassa uutta asuinpaikkaa ja ehdimme siinä reilun viikon aikana käydä myös ostoksillakin. Kävimme eräässä tavaratalossa, jossa oli todella alakuloinen meininki. Siellä myytiin periaatteessa ihan laatutavaraa, vaatteita ja kenkiä, joitain urheilutarvikkeita ja kosmetiikkaa. Mutta myyjät, ne olivat todella surkeaa katseltavaa. Juttelivat keskenään ja kaivoivat nenäänsä. Semmoista tyypillistä kommunistimeininkiä, ei niitä mikään myyminen kiinnostanut ja olivat tulleet työpaikalleen vain saadakseen palkkaa ja kuluttaakseen aikaa.

Mutta hertsyykeli sentään kun meinasin lentää pyllylleni tänään! Mää olin iha niinku klapil päähä lyäty! Menimme käymään tuossa tavaratalossa ihan vain huvin vuoksi, kun sattui olemaan matkan varrella (vaimon huvin vuoksi, minun mielestä oltaisiin voitu mennä jo kotiin katsomaan telkkaria). Siellä oli nostettu profiilia oikein kunnolla! Vanhat kiinalaiset rojut oltiin raivattu pois ja tilalle oli tullut länsimaisia merkkituotteita Calvin Kleinista Caterpillariin. Ja mikä tärkeintä, vanhat myyjät oli siirretty pois näkyviltä ja tuotteita oli myymässä nuoret, hyvännäköiset ja iloiset hyvän palvelun ammattilaiset. Mihin tahansa osastolle meni, siellä oli myymässä siististi pukeutuneet, meikatut ja KAUNIIT tytöt.

Tunsin oloni välittömästi kotoisaksi, parilta osastolta en olisi halunnut lähteä millään pois. Tytöt kantoivat vaatteita sovitettavaksi innokkaasti ja nätisti hymyillen, mutta aina ei kokoa löytynyt. Vaimokin tuhahti pari kertaa, että ei niillä ole kokoja sulle, mutta yritin kärsivällisesti sovittaa vaatteita. Täytyy varmaan käydä parin viikon päästä uudestaan katsomassa, josko olisi tullut lisää kokoja. Tai lisää uusia myyjiä...

Tuo myyjien (ja tuotteiden) vaihtuminen kuvastaa mielestäni hyvin täällä tapahtuvaa muutosta, jossa jalkoihin jäävät kommunismi-aikoihin asennoituneet kouluttamattomat, ehkä-ei-niin-hyvännäköiset, vanhemmat ihmiset. Nuoret länsimaalaisen kulttuurin kanssa sinut ovat ja hieman enkkukenkkuakin osaavat kiinalaiset tulevat jyräämään ja menestymään tulevaisuuden Kiinassa. Muut jäävät niihin paskahommiin huonolla palkalla.