Armas äiteeni soitti myöhään eilen illalla. Puoli kahdeltatoista Pekingin aikaa, eli siis puoli kuudelta Suomen aikaa. Asiakin oli kovin tärkeä. Lehdissä oli nimittäin ollut asiaa ilmastonmuutoksesta. Äitee oli vähän jo hätääntynyt, mitä kaikkea muutos saa aikaan. Viinitarhat tulevat Suomeen ja ruskettuminen on entistä helpompaa. Vedenpinta nousee ja lumentulo on epävarmaa.

Äitee hätäili, että laituri oli jäänyt syksyllä niin lähelle rantaa. Jos olisi tästä tiennyt, niin olisi vetänyt laiturin hieman kauemmaksi ja köyttänyt tukevasti johonkin isoon honkaan. Mietti myös, että miten kauan nurmikkopohjainen ranta pysyy hyvännäköisenä, ja millä sen nurmikon leikkaa sitten laiturin ympäriltä?

No minä rauhoittelin, että älä muori hätäile, ethän sinä edes elä niin pitkään, että näkisit kunnolla ilmastonmuutoksen. No siinähän mentiin vähän ojasta allikkoon, nyt muori epäilee kuolevansa ennen kesää. Enpä viitsinyt sitten enää asiaa sen kummemmin selventää, sehän saattaa alkaa jakamaan jotain ennakkoperintöjäkin parhaassa tapauksessa. Ahne siskonmies ainakin jo odottelee tulevia rahavirtoja, sillä on tapana käydä autoliikkeissä kyselemässä tarjouksia. Rahoitus kuulemma onnistuu heti, kun anoppi potkaisee tyhjää. Siskonmies onkin vähän Uunon näköinen...

Käytiin aamupäivällä muurikävelyllä. Ihan mukavaa oli, keli oli sopivan raikas. Kävimme itseasiassa hieman katselemassa paikkoja etukäteen, koska loppukuusta appiukko tulee kylään meille. Voi sitä riemun päivää! Appiukko on vanhoja tielaitoksen jermuja. Kesy luonnehdinta voisi olla vaikkapa "vanha punaniska kommunistipaska", mutta puhuttaessa sentään vaimon isästä, en viitsi käyttää tällaista kieltä.

Appiukolle on aina maittanut häppä. Veikkaanpa, että sen viikon, mitä se Pekingissä on, käytetään rahan säästämiseen. Alkoholihan on halpaa, joten mitä enemmän juo, sitä enemmän säästää. Appiukon ollessa sopivasti humalassa on aika vetää kommunistikortti esiin ja kysyä, että mitäs hyvää se kommunismi onkaan saanut aikaan? Siitä alkaa takuuvarma väittely, eikä parempia puitteita ole tarjolla, kuin Kiina. Täytyy ajeluttaa kaikki rähjäiset pikkukylät ja hökkelit läpi, niin näkee miten aate toimii. Sitten voisi lopuksi käskeä appiukkoa hakemaan netistä tietoa Tianamenin verilöylystä vuonna 1989 tai Falun Gongista ja odottaa itse sohvalla, kuinka hallitukset poliisit tulevat hakemaan vallankumouksellisen sosialistiseen putkaan selviämään.