Pääsiäinen näyttäisi olevan jo ovella siellä Suomenmaalla. Täällä koko kotkotusta ei huomaa, mitä nyt appiukko horisee jotain omiaan mämmistä ja munista. Se on niin mämmin perään, mutta tänä pääsiäisenä siltä jää kyllä mämmit saamatta. Ei meinaan ole semmoista herkkua, jota täältä saisi. Mutta sen te ehkä ymmärrättekin, olettehan te sen verran arvostelukykyistä sakkia. Niin että mistä sen tiedän? No siitä, että luette näitä allekirjoittaneen juttuja.

Pääsiäisestä ja munista tulikin mieleeni tapaus seurustelumme alkuajoilta. Olimme silloisen tyttöystäväni, nykyisen vaimoni kotona viettämässä riemukasta viikonloppua. Iltaohjelmaan kuului vihtantekoa, saunomista ja letunpaistoa, sekä lisäksi iloista yhdessäoloa appivanhempien kanssa. Tuohan on kaikkea sitä, mitä hormonien ylivilkkaasta toiminnasta kärsivä nuorimies voi toivoa.


Saimme kuitenkin jossain vaiheessa iltaa hieman omaakin rauhaa, joten ilta meni ihan mukavasti. Aamupalapöydässä appiukko tarjosi tyttärelleen kananmunia ja tokaisi, että ”otappas munaa, kun et kuitenkaan vähään aikaan ole saanut.”

Maltoin mieleni vain vaivoin. Meinasin sanoa appiukolle, että ”astuin tyttäresi viime yönä neljä kertaa ja tarkoitus olisi jatkaa iltapäivällä, joten lisäenergia ei todellakaan ole pahitteeksi. Eli kiitos appiukko!” Mutta enpä jaksanut. Söin vaan hyvällä ruokahalulla.

En oikein välitä letuista. En tiedä mistä se johtuu, yleensähän ihmiset ovat lettujen perään. Jotenkin letut ovat vaan niin tylsää syötävää. Harvardin ja Joensuun yliopistojen tekemien riita poikki ja voita väliin-tieteellisten tutkimusten mukaan semmoiset ihmiset, jotka ovat makean perään, ovat jotenkin yksinkertaisia. Lahjakkaat ja älykkäät ovat persoja suolaiselle, mikä selittää vastuullisissa olevien ihmisten korkeat verenpaineet. Minulla on yläpaine jotain 150 baria, eli sillä kyllä irtoaa pinttynytkin lika maalipinnalta. Alapaine vähän vaihtelee; joskus illalla se on aika kovakin, mutta esimerkiksi ostoksilla tai anopin luona alapaine on melkein negatiivisen puolella.


Letuista verenpaineeseen, siinäpä loistava aasinsilta! Kyllähän lettuja syömälläkin verenpaineen saa nousemaan. Tai minulla nousee jo silloin, kun pitäisi syödä lettuja. Oikeastaan lettuja söin vain silloin, kun kävin leikkauttamassa viisaudenhampaita. Lääkäri neuvoi syömään vain litteitä ruokia, kuten lettuja ja lahnaa. Niillä elelin sitten muutaman päivän.


Enpä elele enää. En ole syönyt lahnaa pitkään aikaan. Ehkä sitten ensi kesänä. No, koitetaan ensin kärsiä tämä pääsiäinen, mietitään sen jälkeen vasta kesää. Hyvää pääsiäistä kaikille!