Siis on nyt ihan pakko kertoa heti tämä juttu! Kävin aamulla lentokentällä hakemassa leipää. Eräs tuttava tuli käymään työmatkalla tässä kirkonkylässä ja osti Helsinki-Vantaalta meille ruisleipää tuliaisiksi. Kävin ne sitten aamulla nappamassa kentältä, kaverilla matka jatkui samantien työn ääreen. Kyllä nyt on taas pakastin täysi, ehdittiin sitä jo oman Suomen reissumme jälkeen tyhjentääkin aika reilusti.

No mutta varsinainen asiani koski Finnairin lentoemäntiä. Taas... Nimittäin olin paikalla todistamassa, kun parvi kotimaisia lentoemoja lehahti kentän porteista pihalle. Mutta tällä kertaa yllättävän monella oli hame ja korkkarit. Ja keski-ikäkin oli sopivan matala, tai sitten vaan vuodet olivat kohdelleet heitä hyvin. Tämän arvion esitän noin kymmenen metrin päästä katsottuani.


Täytyy sanoa, että olen iloinen kaverini puolesta, mutta omasta puolesta harmittaa, etten ollut samalla lennolla. Olisi ollut mukava nähdä, miten lentoemännän tehtävät onnistuu hameessa. Ja niissä korkkareissa. Puuronkeittohan niissä kuulemma sujuu.


EIH! Nyt se mielikuva jäi taas päähän. Lentoemäntä keittää puuroa hameessa ja korkkareissa. Nyt sillä on sitä puuroa kengän päällä. Jaa mutta sehän onkin aika kuivaneen näköistä, taitaa olla jo eilen tipahtanut siihen. Onkohan se keittänyt sitä puuroa koko yön? Ja kelle se sitä keittää? Minulla ei ainakaan ole nälkä, just vedin ruispalaa poskeen. Saakohan siihen puuroon hillo- vai voisilmän? Ehkä kuitenkin tekisi mieli vähän puuroa...


-Lisää leipää? More bread?


Siis täh? Etkös sinä keittänyt puuroa äsken? Mistä sinä niitä leipiä yhtäkkiä sait?


-Meillä on näitä leipiä aina niin sanotusti takataskussa varalla. Niitä on hyvä olla ylimääräisiä. Mutta ole huoleti, en ole istunut niiden päällä. Vai haluatko sellaisen leivän, joka on istumalla litistetty? Niin, vaikka ihmisen päivittäinen leivänsyöntimäärä onkin melko vakio, on meillä lentoja, jolloin leipää kuluu ihan mahdottomia määriä. Otetaanpa esimerkiksi vaikka lento Helsingistä New Yorkiin. Siellä ihmiset syövät keskimäärin 3,2 leipää per matkustaja, kun taas lennolla Helsingistä Heathrowlle kuluu vain 0,7 leipää per matkaaja. Oikeastaan kukaan ei osaa selittää tätä eroa. Ehkä se johtuu kulttuurieroista tai kielestä. Tiedä häntä. Kotimaan lennoillahan ei leipää edes jaetakaan, joten siitä ei ole luotettavaa tilastotietoa.


Selvä pyy. Tai ei niin kovin selvä. Jotain minulla täytyy olla päässä vialla, kun näin uneksin lentoemännistä. Tai aika todelliselta tämä päiväuni kyllä tuntuu. Taidan lähteä tarkistamaan, onko meidän puurohiutalepurkki vajentunut. En ota lisää leipää...