On mielenkiintoista seurata kiinalaisia uutislähteitä. Kiinankielisistä en ymmärrä mitään, mutta täällä on paljon englanninkielisiä lehtiä, televisiokanavia ja nettisivuja. Näitä kuitenkin yhdistää tiukka linja; mitään liian negatiivista ei kerrota.

Otetaanpa esimerkiksi päivittäin ilmestyvä China Daily-sanomalehti. Lehdessä kerrotaan päivittäin Kiinan uusista saavutuksista tai talouden kasvusta. Viimeisillä sivuilla on joitakin kansainvälisiä urheilutuloksia esim. tenniksestä, jalkapallosta tai golfista, eli näistä perinteisistä. Suomalaista eukonkantoa tai kännykänheittoa tuskin koskaan mainitaan. Ikäviä asioita edustaa Tapahtuipa Kiinassa-palsta, joka vastaa Iltalehden Hullu Maailma-palstaa.

Netissä oleva xinhua.net on kai Kiinan valtakunnallisen uutistoimiston ylläpitämä, mutta sama sensuroitu linja jatkuu. Kun etsin tietoa taannoisen tietoliikennekaapelin korjausaikataulusta, ainoat uutiset aiheesta olivat, että joulukuussa katkesi ja tammikuun lopussa saatiin kuntoon. Mitään väliaikatietoa ei herunut. Portaalissa on kyllä tarjolla kuvia kansainvälisistä julkkiksista, mutta esim. Kiinan ja Taiwanin väleistä on juttua todella vähän. Hei, kerran oli eräs hassu juttu! Taiwanilainen hedelmäkauppias oli saanut luvan tulla manner-Kiinaan myymään hedelmiä. Näin siitä pätkän telkkaristakin, siinä äijä kauppasi todella hyvännäköisiä hedelmiä. Kiinalaiset vaan suhtautuivat niihin kovin epäillen, varmaan pelkäsivät että ne on myrkyllisiä. Tai sitten asiakkaat olivat hallituksen palkkaamia jumalaapelkääviä tovereita.

En tiedä lukeeko tai seuraako joku näitä julkaisuja ihan tosissaan, mutta minua ainakin alkaa vituttamaan, jos joudun vaikkapa hammaslääkärissä lukemaan China Dailya. Se on täysin lukijan aliarvioimista. Vähän niin kuin tämä blogi.

Todellisemman kuvan Kiinasta saakin vaikkapa suomalaisia uutiskanavia seuraamalla. Niissä asiat kerrotaan niin kuin ne on. Ehkä vielä vähän liioitellaankin. Kiinassa kaikki on suurta paitsi kondomit, ihmiset on pieniä paitsi ne isot ihmiset. Kaikki on vaikeaa, mutta mikään ei ole mahdotonta. Enkä tässä nyt enää sen runollisemmaksi rupea, sanonpahan vaan, että Kiina on upea.

Ja paskat. Koko paikka on ihan perseestä.